Vad tränar vi?

Vi är en klubb som heter KYO JIUJITSU och vi tränar i en egen lokal som ligger i Sörredsgården Volvo City Torslanda. Adressen är Sörredsbacken 20.

Jiujitsu är en teknik som bygger på olika försvar mot olika

angrepp samt kontrollgrepp. Jiujitsu betyder ”mjuk teknik” och

Kyo betyder ”princip”. Varje teknik bygger på olika principer.

Vår förening är medlem i Svenska Jiujitsuförbundet.

Våra instruktörer, Emil Bergvall 1 Dan, Kim Strandberg 4 dan, Karl-Erik Jakobsson 1 Kyu ,Daniel Gustafsson 1 Kyu och Juha Pesonen 1 Dan har många års erfarenhet av självförsvar.

Vi tar avstånd ifrån våldsförsköning, onödigt självförsvarsvåld och annat beteende som vi tror riskerar sprida våld i samhället. Alla människor är värda att skyddas från våld.

Följande informationen kommer från Svenska Jiujitsuförbundets hemsida:

Kurt Durewall.

Motion – Intressant och roligt

Vi vet alla att motion är bra och nyttigt, men det kan vara svårt att hitta en motionsform som man trivs med. Genom att träna Jiujitsu blir motion och träning något användbart och roligt istället för ett ”nödvändigt ont”.

Träningen är omväxlande. Högt tempo blandas med lugna tekniker. Övningar av mera lekfull karaktär med seriösa. Ren teknikträning varieras så att den sedan gör att teknikerna kan sättas in i rätt sammanhang.

Träningen är formad efter det faktum att vi alla är individer med olika förutsättningar och egenskaper. Detta gör att medlemmar som tränat mycket länge kan träna tillsammans med personer som gör sin första termin och ändå får alla ut det de vill med träningen. Därför kan varje individ få möjligheten att träna och utvecklas i sin egen takt utifrån sin egen målsättning med träningen.

Vem kan träna?

Att träna jiujitsu är något som inte kräver några speciella förutsättningar av dig som medlem. Alla kan träna, kille som tjej, ung som gammal och stor som liten. Vår träning är utformad på ett sätt som gör att den passar de flesta, och du behöver inte vara vältränad för att börja hos oss.

Systemet är utvecklat för att tillämpas i verkligheten, och är anpassat efter svensk lag. Lagens ord, att inte använda mer våld än nödvändigt, är något som automatiskt ingår genom våra etiska och medicinska regler samt våra principer.

Durewall-systemet

Jiujitsu enligt Durewall-systemet är en självförsvarsform, som utformades av Kurt Durewall på 1950-talet. Durewall skapade då ett unikt system för effektivt självförsvar som ändå ryms inom det svenska rättsväsendet. Strävan ligger i att kunna försvara sig effektivt och ändå hålla sig inom de etiska och juridiska gränser, som beskrivs i förbundets EMJ-regler.

Vi kan riskera att bli åtalade och dömda för misshandel om vi skadar någon. Även om det sker i självförsvar. Alla har rätt att försvara sig. Genom att träna Jiujitsu enligt Durewall-systemet får man ett redskap att försvara sig med, om man skulle behöva. Det innebär att man har goda chanser att göra det utan att skada sin angripare.

Att undvika att skada sin angripare har även fördelar i form av att man undviker att trappa upp situationen, vilket lätt händer om man tillfogar smärta. Denne blir då i många fall ännu aggressivare. Kan man undvika detta har man mycket större chanser att lugna ner situationen och därmed också större möjlighet att komma undan oskadd.

Om Jiujitsu

Jiujitsu översatt till svenska betyder ”mjuk teknik”, där mjuk kan förklaras på flera sätt. Exempelvis ”följsam” eller ”ge vika för att vinna”. ”Mjuk” teknik innebär att man kan övervinna en stor kraft med en mindre kraft. Detta stämmer väl överens med huvudprincipen, som tillämpas av Durewall-systemet.